Proteser

En tandprotese er specielt designet til din mund og kan tages ud efter behov. Den laves af et tandkødsfarvet akrylmateriale, hvori tænder af plastik eller porcelæn fastgøres.

Den største fordel ved proteser er prisen. De er billige at lave i forhold til fastesiddende tænder som implantater og kroner. Man skal dog være klar over, at proteser kræver en hel del vedligehold og tilpasning, som gør dem mere besværlige.
I dag bruges de mest som erstatning for INGEN tænder, mens man får lavet større implantatarbejder.

Helprotese
En helprotese erstatter tænderne i en helt tandløs mund. Helprotesen i overmunden fremstilles efter et nøjagtigt aftryk af din gane og gumme og den fremstilles, så den suger sig fast til ganen.

Protesen til underkæben er hesteskoformet, fordi der skal være plads til tungen. Tungen er med til at holde proteserne fast. Det er blandt andet derfor, at brug af proteser kræver en del tilvænning.

Du kan med fordel anvende et fastholdelsesmiddel som sikrer, at protesen bliver på plads. Det gør det dels nemmere at tale og spise, madpartikler som fx kerner og frø forhindres i at trænge ind mellem protese og gumme og din bidekapacitet øges betydeligt.

Delprotese
En delprotese kan erstatte én til flere tænder. Delprotesen sidder fast på de resterende naturlige tænder ved hjælp af bøjler.

Rengøring
Proteser kræver omhyggelig rengøring, ellers kan der opstå svamp eller betændelse under protesen.

Tilpasning
Selvom du ikke har nogle rigtige tænder er det derfor nødvendigt at besøge tandlægen jævnligt for at få justeret proteserne, så de passer bedst muligt. Knoglen under protesen vil svinde med tiden, og tilpasses protesen ikke disse ændringer, kan der opstå gnave sår, betændelse og i svære tilfælde infektioner.