Hvad er en rodbehandling?

Inde i midten af tanden er et hulrum hvor der under sunde forhold er nerve- og blodbaner. I toppen af tanden er et stort kammer og længere nede vil dette forgrene sig til flere rodkanaler.

Det er i dette kammer og rodkanaler der kan opstå sygdom og infektion. Det skyldes ofte et dybt hul i tanden, revner eller hvis en fyldning på grund af et dybt hul ligger tæt på nerven. Hvis der er opstået infektion i nerven eller ved rodspidsen, skal tandens rodkanaler renses ud, og det kan kaldes en rodbehandling. En tand kan have fra 1 til 4 rodkanaler. I sjældne tilfælde flere.

En rodbehandling kan blive kompliceret hvis tandens rødder er krumme eller er forkalkede. Hos tandklinikken Almera råder vi over et særligt operationsmikroskop der gør at vi også kan behandle særligt komplicerede tilfælde. Vi modtager henvisninger fra andre tandlægeklinikker på Fyn til udførelse af rodbehandlinger under mikroskop.

En rodbehandling er nødvendig hvis der er stærke smerter fra tanden, hvis der er tandbyld, eller hvis man på et røntgenbillede kan konstatere at der er infektion ved rodspidsen.

Hvordan foregår en rodbehandling?

Først anlægges der en god bedøvelse, så indgrebet foregår smertefrit. Herefter bores der et lille hul i toppen af tanden, så der opnås adgang til nervekammeret. Herefter skal rodkanalerne lokaliseres og renses ud. Det foregår idag med et specielt apperat der både kan måle rodens længde og udrense den samtidig. I nogle tilfælde kan rodkanalen udfyldes med et naturgummimateriale samme dag som tandlægen aflukker rodkanalerne, mens der i andre tilfælde skal ilægges en bakteriedræbende salve og rodbehandlingen færdiggøres i en anden seance.

Hvad er prognosen ved en rodbehandling?

Afhængig af tandens tilstand inden rodbehandlingen vil prognosen være i intervallet 80% til 95%. Generelt ses bedre prognose desto tidligere rodbehandlingen igangsættes.

Hvad er alternativet til en rodbehandling?

Den eneste anden metode at komme smerten og infektionen til livs, er at fjerne tanden. Hvis tanden er nødvendig for at dit bid ikke bliver skævt, for at du kan tygge din mad eller af æstetiske årsager er nødvendig, kan den erstattes med enten en bro eller et implantat, hvilket henholdsvis indebærer at der må slibes på nabotænder og en operation. Derfor kan det være fornuftigt at forsøge at bevare din naturlige tand.

Hvordan sikres den rodbehandlede tand på lang sigt?

Ved en rodbehandling er tandlægen nødt til at fjerne noget af tandsubstansen for at kunne komme ned i rodkanalerne, derudover er tanden ofte allerede forud for rodbehandlingen meget udboret. Det kan derfor være en god ide at sætte en tandkrone oven på tanden, for at sikre at den ikke knækker og rodbehandlingen derved er spildt.

 

Kan antibiotika hjælpe?

Hvis du er hævet og har feber på grund af en rodspidsinfektion, må tandlægen udskrive en kombination af to slags antibiotika. Det vil hjælpe kortvarigt på symptomerne, men det vil ikke løse selve årsagen til infektionen. Det er derfor vigtigt at betændelsen indvendigt i tanden også fjernes, da antibiotikaen alene hjælper på området der omgiver tanden. Når der er opstået infektion i tandnerven eller rodspidsområdet går blodforsyningen til tanden i stykker, og antibiotikaen kan derfor ikke komme frem til selve årsagen. Læs mere om antibiotika her.

Se kort video om rodbehandling